Пон, 29 Квіт 2024, 03:51

RSS
Роздуми за філіжанкою кави
Головна » 2008 » Січень » 23 » Арифметика - незручна річ для бюрократії
Арифметика - незручна річ для бюрократії
19:16

Кава для педагога чи бюрократаПроста арифметика

Незручна для бюрократії річ ця арифметика.

Я от нещодавно спробувала згадати шкільний курс математики (здається за 3 чи 5 клас), та у мене від цих вправ виникла ціла купа емоцій! Ну до чого корисна річ ця математика! Ну дійсно – гімнастика розуму! Не встигла я зробити три невеличких обчислення, як у мене народилася пропозиція ввести в шкільний штатний розклад ще одну надзвичайно корисну та вкрай необхідну посаду!

А все почалося з того, що я поговорила з однією директоркою звичайної української (не столичної) школи. Зачепили ми неприємну для кожного шкільного менеджера тему: звітність до управлінь освіти.

Неприємна, тому що за статистикою, у минулому навчальному році кожна школа України підготувала та здала у вищі управлінські органи 500 (!) різноманітних звітів. Нагадаю, що 500 аркушів – це пачка паперу. Да не загине світова паперова промисловість! Далі проста арифметика: якщо 500 звітів поділити на кількість робочих днів (а це приблизно 220 днів), то виходить, що кожного дня адміністрацією готувалося 2,27 звіта. Якщо врахувати, що кожен звіт треба підготуватина це треба від 1,5 до 5 год), то виходить:

На підготовку такого звіту адміністрація школи щодня витрачає:

2,27х1,5=3,41 (год) – цеякщо він витрачає мінімальну кількість часу на підготовку звіту;

2,27х5=11,35 (год) – це максимальна кількість часу на підготовку звіту

Підрахуємо середнє:

(3,41+11,35)/2=7,38 (год).

Це число можна назвати середньою зайнятістю адміністратора навчального закладу на складання звітів (паперів).

ОТЖЕ, виходить, що на підготовку звіту адміністрація щоденно витрачає в середньому 7 год і 22 хвилини робочого часу.

При робочому дні педагогів (а як записано у КЗоТі – це 8 годин), то один адміністратор, в середньому, повністю виключений з роботи на складання паперів. Це якщо 38 хвилин йому подарувати на каву.

То, якщо все одно одна людина в школі ПОСТІЙНО займається складанням паперів, може, пора вже МОН та управлінням потурбуватися про таку посаду в школах?

Наприклад: Складальщик звітів І категорії, чи Шкільний звітувальщик вищої категорії. Звучить! Правда?

І на додаток – ще одна думка: а чи не ввести курс математики (арифметики) у курси підвищення кваліфікації управлінців освіти? І у них думки будуть народжуватися,а?;)

А педагог-адміністратор тим часом займеться своїми прямими обов’язками: організацією та удосконаленню навчального процесу в рідній школі?


Категорія: Освіта | Переглядів: 1009 | Додав: olena-eln | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 4
4 natalisha  
0
Добре, що папір дорожчає і ми все частіше починаємо користуватись електронною поштою. Але і цей спосіб передачі інформації не так легко впроваджується в життя.

3 RWT  
0
При розвитку нашої бюрократії тут нема нічого дивного. Я пам'ятаю часи, коли райвно вміщувалось в 3 кабінетах (з бухгалтерією разом). А зараз...
Закон (чи вірніше - ефект) Паркінсона. Коли з'являється новий чиновник, він прагне показати свою необхідність. Для цього він починає творити папери (адже папери - це зовнішній бік роботи чиновника). Для створення паперів чиновнику необхідна інформація. Ось він і починає по вертикалі вниз та по горизонталі спускати вимоги про інформацію (в письмовій формі). Вгору по вертикалі йдуть звіти про свою роботу. Щоб бути весь час при ділі, чиновник придумує все нові та нові папери. Поступово в них він "тоне", не може справитися з цим потоком. Тому він йде до начальника й просить помічника. Начальник, перевіривши, з якою кількістю паперів має справу його підлеглий, дає йому помічника. Так з'являється новий чиновник, який прагне показати свою необхідність... Читай спочатку. wacko

2 olena-eln  
0
yanell47 Може, всеж - таки, як ми всі розуміємо в нашому місті, слід ще й ровантажити від зайвих штатних оиниць науково-методичні центри? Щоб звільнити нас від цієї зайвої інформації, яка потрібна для того, щоб ці самі штатні одиниці мали доцільність своїх посад.

Цікава пропозиція! Саме це спливає на думку коли підрахуєш години, витрачені на звіти.
Проте, я думаю, що все ж треба просто інформатизація управління. Щоб інформація збиралася та передавалася комп'ютером.

Звісно, управління не готово і не зацікавлено інформатизувати це, бо треба буде скорочувати і кількість звітів і людей, які збирають і обробляють її.


1 yanell47  
0
Величезне спасибі, Олена Вікторівна, що Ви підрахували наші бюрократичні "цікавинки". А в нас, наприклад, адміністрація має здавати звіти в міське управління освіти та до науково - методичного центру. Причому, інформацію однакову, но ЗА РІЗНИМИ ФОРМАМИ. Тому, не можна нічого продублювати. Да, я забула, ще третю - стосовно аттестації та курсової перепідготовки - до обласного інституту післядипломної освіти. Це я не додаю інших інстанцій. Іноді інформація займає до 70 листів. Причому, нікому не потрібної. Може, всеж - таки, як ми всі розуміємо в нашому місті, слід ще й ровантажити від зайвих штатних оиниць науково-методичні центри? Щоб звільнити нас від цієї зайвої інформації, яка потрібна для того, щоб ці самі штатні одиниці мали доцільність своїх посад. Наприклад: нащо дублювати списки віителів з планами курсової перепідготовки, якщо це потрібно саме для обласного інституту підвищення кваліфікаціїї? А ми - ще й ддя науково-методичного центру (НМЦ). Якщо ми надаємо підсумки навчального року, кількість переможців та інше до міськно, нащо вони для НМЦ? Тому ми, не зважаючи на КЗПп, працюємо вночі, за власними компьютерами, щобю скласти інформацію. Інакше - ми не зможемо відвідати уроки вчителів - не залишиться часу. Кажуть: поганий той робітник, який не встигає всього зробити в робочий час. Але самі такі обставини знижають "наш рейтинг". cool

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Розділи щоденника
Освіта [22]
Роздуми на тему сучасної освіти
Моя колекція кавярень [9]
Фоторепортажі з кавярень, де я буваю
Новини [23]
Роздуми на тему новин
Особистісний рост. Тайм менеджмент педагога [32]
Статті на тему освіти, роботи, бізнесу, викладання, навчання, на всі теми
Читальня [5]
Тут описую прочитані книги. Рекомендую ці книги всім охочим. Книги додаються.
Життя блогу [3]
Програми складання шкільного розкладу [1]
Група FM - матеріали та заходи [3]
Інформатизація освіти [37]
Питання впровадження та реальні проблеми і їхні рішення, герої та переможці
Форма входу
Вітаю Вас Гість!


Календар
«  Січень 2008  »
ПонВівтСерЧетП'ятСубНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзі сайту
Лічильники

Ю.Блоги 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright Єльникова Олена © 2024Зробити безкоштовний сайт з uCoz