Суб, 04 Трав 2024, 16:34

RSS
Роздуми за філіжанкою кави
Головна » 2009 » Серпень » 16 » Як Ви себе почувате-2 Або знов про здоров'я
Як Ви себе почувате-2 Або знов про здоров'я
18:23
Кава на здоров'я Чому я так багато думаю про систему охорони здоров'я?

Болюча тема. І в прямому і в переносному сенсі.

Прочитала новину
90% доходов украинских медиков составляют взятки
та 
в Ужгороде акушеры-гинекологи городского роддома заявили, что главный врач заставляет их брать у пациентов взятки и отдавать ему 20 тысяч долларов ежемесячно.  Думаю, положення в інших містах нічим не відрізняється, просто прорвало в Ужгороді. Просто переконана, що такий самий тиск та рознарядка на гроші, на головного лікаря поступає зверху. Хтось сумнівається? Я - ні.
 
Як у кожної нормальної людини у мене це викликає обурення крайнього ступеню. З іншого боку, це абсолютно обумовлено повністю об'єктивними причинами:

1. Зарплата у лікарів далеко за межею нормального людського життя та хоч якогось забезпечення інтелектуального прогресу, який просто зобов'язаний бути у лікаря.

Зазвичай це менше 1000 грн. на початку та рідко заходить за 2500 грн. при максимальному навантаженні. І яку якість життя та інтелектуального розвитку і професійного росту може дати максимальне навантаження?

Отже, причина перша - їм банально треба на щось жити!

2. Не забуваємо, що вони несуть кримінальну відповідальність за життя та здоров'я пацієнта. А якщо пацієнт помер чи покалічився, внаслідок дії лікарів - хтось чув про те, що когось не те що посадили, а просто позбавили права працювати лікарем?   На таку безпрецедентну безвідповідальність треба мати не аби який ресурс. Звісно, ресурс матеріальний. От і течуть гроші пацієнтів в більшості саме на це. Поки на самому верху будуть отримувати наші з Вами гроші - у них будуть міцні тили: НІКОГО НЕ ПОСАДЯТЬ за медичну недбалість та некомпетентність.

Отже, причина друга - гарантія збереження репутації, свободи та позбавлення відповідальності за скоєне.

3. Матеріальне забезпечення самого процесу лікування у медичних закладах практично рівна нулю. А раз так, то медики не мають найнеобхіднішого для лікування. Грошей, що дає держава, не вистачає навіть на "...бубен, щоб станцювати навколо пацієнта" - як мені сказав один знайомий лікар.

Отже, причина третя, яка зумовила другу причину: їм конче необхідна гарантія безвідповідальності, якщо засобів здійснення своїх обов'язків у них немає.

4. Сама система менеджменту в медичних установах давно себе зжила. Маю на увазі саму організацію процесу прийому пацієнтів, лікування, обстеження, медоглядів. Вона може забезпечити лише маленькі поліклініки та лікарні. У великих лікарнях просто фізично не можуть лікарі (яких не вистачає) виконати ті передбачені законом дії.

Наприклад, щоб закрити лікарніний по грипу треба пройти онко- та туберкульозне обстеження. Хто проти цих обстежень? Я - ні. Але ж не в примусовому порядку! Такий примусовий порядок не знизив наші показники по онкології та туберкульозу і ми значно випереджаємо ті країни, це ці обстеження роблять виключно за бажанням пацієнта.

А ця примусовість призвела лише до банальної покупки довідок і перетворилася на шалений важель корупції.

Отже, причина четверта (слід зазначити, вона ж притаманна і нашій системі освіти): давно застаріла система менеджменту медичного обслуговування населення.


Я думаю, можна назвати ще причини. Серед них загально людська. Якось негарно та не по-людськи
вимагати гроші у тих, хто у відчаї чи просто без лікаря обійтися не може (наприклад, породілля).
Але за це - Бог їм суддя.

Вихід із ситуації?
Про нього натякається у статті 90% доходов украинских медиков составляют взятки
Практично всі скажуть: "Тепер пора ввести жорстку кримінальну відповідальність за хабарі та конверти".
Я думаю, що це не поганий вихід. Дуже болячий, бо сядуть першими НЕ головні лікарі та НЕ ті, хто їх "кришує".
Наслідки:
1. Нормальні лікарі відразу підуть з роботи: на 500 грн. ніхто не виживе з такою шаленою відповідальністю за життя людей. Залишаться або фанати, або кришовані та  "пригодовані". Таких не багато.

2. Ті, кого підставлятимуть, або ті, кого впіймають, здадуть обов'язково тих, хто вище.
Результат цієї дії залежить від волі органів правоохорони. У їх непідкупність ніхто не вірить. Але це тема іншої статті.

2.   Система охорони здоров'я затріщить так, що під її уламками полетять дуже багато людей та установ.
За таких умов, нарешті почнуться реформи. Нажаль, поки життя системи жевріє та люди годують лікарів, реформи не будуть проводитися. Нема кому. 

Результат: ми нарешті отримаємо хоч якісь зрушення в системі.
Так нарешті хочеться піти до лікаря, коли колить, болить чи кружиться.

Я - оптиміст. Система гниє вже давно і впевнено. Але
я переконана, що все зміниться дуже швидко. Треба тільки набратися терпіння та дочекатися цього моменту.

Категорія: Новини | Переглядів: 926 | Додав: olena-eln | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 12
12 petro_ku  
0
Справжній лікарь повинен бути порядною людиною, але якщо хтось самостійно виявить бажання йому віддячити то в умовах нашого часу в цьому немає нічого поганого!

11 solodovnikova_i  
0
Народні засоби лікування також дуже дієві. Наприклад:
Загалом господарське мило з лікувальною метою використовувалося досить широко. Наприклад, лікували закрепи (роблячи з мила лікувальні свічки), мозолі, усували загрубіння шкіри. Також успішно лікували хворі руки. Ось так: один брусок господарського мила (виберіть найчорніше) подрібнити на тертушці, додаючи потроху теплу воду (але не вище 40о С), дуже добре розтерти до однорідної маси. Розчинити у 5 літрах води. До цієї мильної води додати 1 ст. ложку солі й 1 ст. ложку харчової соди. Опустити руки в цей розчин й 15 хвилин треба працювати - згинати, розгинати пальці, натирати, ворушити, щоб усі кісточки були в русі.

10 sonya933  
0
За даними експертів, близько 80 відсотків лікарських помилок залишаються безкарними. Соцопити показують, що від 40 до 50 відсотків пацієнтів стикалися з лікарськими помилками. Від них зовсім не застраховані ні лікар, ні пацієнт.

Не зважаючи на те, що права пацієнта захищені нашим законодавством, лікарям чомусь вдається уникати відповідальності, а пострадалим хворим практично неможливо домогтися справедливості.

9 vera2567  
0
С помощью народной медицины можно лечить легкие простудные заболевания!
Відповідь: ...з перемінним успіхом. А якщо серйозні захворювання - я, наприклад, і розглядати як варіант лікування не хочу.
Використовувати народні методи при хронічних чи серйозних захворюваннях (інфекція чи запалення) - це загнати хворобу глибше, бо це все одно, що не лікуватися зовсім.

8 Юля  
0
Да в наше время болеть это сильно дорого.

7 morkva43  
0
Що й казати, якщо щорічний медогляд педагогічних працівників можна пройти за 50 грн. не з'являючись в лікарні.

5 Наталка  
0
Проблема медицини дійсно болюча. У нашому провінційному райцентрі складно назвати лікаря, до якого можна піти за допомогою. А найбільше шокує те, що відповідальності за наслідки, навіть і смертельні, ніхто не несе. У класі з моєю донею навчається дівчинка, маму якої не вивели з наркозу під час кесеревого розтину. Уже 8 років дитині, молодої жінки не стало ... А "костоправи" так і надалі працюють у міському пологовому будинку

4 Lyubimtchik24  
0
Михайлович, я твої анекдоти оцінив. Сподобався перший.

3 Valya  
0
Нажаль справжніх лікарів, що не беруть взятки і добре лікують на цьому світі не залишилось. Можливо з часом щось зміниться

6 Hataha  
0
Як же ім не брати хабарі, коли зарплати в них нижче наших!

2 Valya  
0
"в Ужгороде акушеры-гинекологи городского роддома заявили, что главный врач заставляет их брать у пациентов взятки и отдавать ему 20 тысяч долларов ежемесячно."

Дуже цікаво...


1 Michajlovich  
0
Рано чи пізно, але ця система "здравохранения" точно рване!
Відповідальність за дачу взятки несуть дві особи: яка спонукала до взятки і яка брала. Яка брала - лікар, а яка спонукала - державна політика в галузі охорони здоров"я. По закону судять спочатку того хто спонукав до дачі взятки, а в нашому випадку суддя і звинувачений - одна "особа". Як можна самого себе засудити?
Невеличкий коментар до двох статей за здоров"я в двох анекдотах.
Що спільного між Лікарем і Смертю: обоє в білому і обоє ріжуть, але один косою інший скальпелем. В нашому випадку той, що з скальпилем то за це ще й гроші бере, від держави - за посаду, він пацієнта - за надію.
Другий анекдот. Коли господиня рубає курку: коли або курка захворіла, або чоловік. Дбати про здоров"я варто постійно, а не лише коли вже край.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Розділи щоденника
Освіта [22]
Роздуми на тему сучасної освіти
Моя колекція кавярень [9]
Фоторепортажі з кавярень, де я буваю
Новини [23]
Роздуми на тему новин
Особистісний рост. Тайм менеджмент педагога [32]
Статті на тему освіти, роботи, бізнесу, викладання, навчання, на всі теми
Читальня [5]
Тут описую прочитані книги. Рекомендую ці книги всім охочим. Книги додаються.
Життя блогу [3]
Програми складання шкільного розкладу [1]
Група FM - матеріали та заходи [3]
Інформатизація освіти [37]
Питання впровадження та реальні проблеми і їхні рішення, герої та переможці
Форма входу
Вітаю Вас Гість!


Календар
«  Серпень 2009  »
ПонВівтСерЧетП'ятСубНед
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Друзі сайту
Лічильники

Ю.Блоги 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright Єльникова Олена © 2024Зробити безкоштовний сайт з uCoz