Чет, 02 Трав 2024, 10:20

RSS
Роздуми за філіжанкою кави
Головна » 2009 » Лютий » 18 » Тримайтеся, київські колеги!
Тримайтеся, київські колеги!
21:03
Летить криза над Землею та дивиться на результати своєї роботи.
Пролітає над Америкою, дивиться і каже:
О, я тут не погано попрацювала!
Пролітає над Європою:
- О! І тут я непогано попрацювала!
Летить над Україною:
- О! А хто це тут без мене так попрацював?
Роман Чайка в ефірі «5 копійок»

    На дворі криза. Хоча криза більше не на дворі, а в пресі та на телебаченні. Хтось кризу вже відчув, хтось тільки злякався і недовірливо та прискіпливо почав шукати ознаки кризи навколо себе. А якщо шукати, то неодмінно знайдеш.

    Зайняті фахівці педагогічної професії в Україні всі часи виявляли найбільшу терплячість та лояльність: жодного разу не вийшли на забастовку. Навіть, коли держава не виплачувала зарплату рік і більше (в деяких регіонах і декілька років). Навіть коли потім держава сказала, що цю зарплату зовсім не виплатить. Навіть коли держава порушує власний закон і не платить вчителям зарплату в розмірі, означенім законом (не нижче, ніж на виробництві). Будь-яка країна світу вже давно б відчула, що таке всі діти на вулиці, а головні вулиці і майдани перекриті тисячами роззлючених, голодних та принижених педагогів.

    За таку терплячість тисячі батьків, напевно, вдячні педагогам. Проте, це показує принизливий стан та комплекси, що були старанно виховані у наших педагогів. Вони самі не усвідомлюють, що мають значно більше важелів впливу на владу. Скоріш місцеву, ніж загальнодержавну. Бо до школи ходять всі діти країни.

     Сама ж шкільна система не реформувалася з часів встановлення комуністичних порядків. Натомість вчителі все більше використовують сучасні педагогічні технології, які вже входять у конфлікт із застарілою класно-урочною системою і взагалі із системою освіти.

     Дивлячись, що робиться в Києві, неозброєним оком зрозуміло, що в казні немає грошей. Спочатку винні були приїжджі (судячи по заявкам мера у минулому році).  Тепер звинувачується криза (вчасно настигнула) та мер не перестає шукати статті поповнення бюджету.

    Скажу чесно, коли вперше почула про кандидатуру Черновецкого, я було зраділа: він же бізнесмен, отже зможе забезпечити казну грошима… Почувши першу екстравагантність (про детектори брехні) я переконалася, що це не та людина і я помилилася… Він явно належить до адмінресурсного бізнесу (про види вітчизняного бізнесу). А це означає, що він поняття не має як по-чесному заробити гроші.

     От і зараз, замість того, щоб зайнятися реформуванням найбільших дирок в київському бюджеті (ЖКХ), він підрахував найбільшу статтю витрат. А це лікарі та вчителі. Ну лікарів – це просто: натиснути, щоб не піщали (адміністративне придушення забастовки в січні) та швиденько перевести на гроші пацієнтів (введення офіційної оплати за лікування, що він має намір зробити). Адже все одно вже давно пацієнти за все платять. Це сприйметься нормально, а лікарі будуть задоволені: не треба ховатися.

     З вчителями значно гірше. Якщо ще можна обмежити до мінімуму походи до лікарів (див. яке у вас здоров’я). Всі діти країни ходять в школу і це не можна змінити. Освіта за законом обов’язкова і безкоштовна (Конституція, ст. 53), отже як не крути, нічого зробити не можна.

      Виявляється, можна. Можна позвільняти половину вчителів, збільшивши класи до 40 чоловік. Це в державних школах. Не подобається – йдіть у приватні. А приватні школи – це прибуткові організації, з них пожна постригти купони. Логіка залізна.

     Недавно я наткнулася на статтю про зустріч столичного мера із керівниками приватних шкіл. Тоді я не звернула увагу на це. Тепер воно стає зрозумілим.

     Так би робив будь-який бізнесмен: спочатку з’ясувати, як працюють приватні школи та як отримують прибуток і скільки цього прибутку. Потім поміркувати: як накласти свою руку на цей прибуток, хочаб його частину. А потім можна переносити цю схему на всі школи.

     Потім була заява про приватизацію всіх комунальних шкіл (навчальних закладів). Супроводжувалося це досить нечемними заявами мера, із звинуваченнями керівників шкіл у шахрайстві:

Цитата: «У меня есть идея приватизации всех учебных заведений, которые буквально сосут кровь из бюджета и в основном жульнические», - заявил Черновецкий. (http://www.kp.ua/daily/100209/72420/ http://stolitsa.glavred.info/archive/2009/02/09/162914-16.html та ще у майже 10 вітчизняних виданнях)

     Але невдача: притиріччя зі статею Конституції. Но мер – не та людина, щоб здаватися! Є нова ідея! Можна зробити такі умови в державних школах, що батьки самі переводитимуть дітей у приватні. Для цього і рішення готове:

Цитата: з сайту Київської адміністрації В условиях экономического кризиса и на фоне инфляционных процессов столичная власть делает все возможное, чтобы поддержать учителей...

<!--[if !vml]-->http://kmv.gov.ua/images/news/109623.jpgКомиссия Киевсовета утвердила план реконструкции учебных заведений, который будет вынесен на рассмотрение сессии Киевсовета. Реконструировать планируется все учебные заведения, которым более 30 лет. На реализацию программы понадобится около 2 млрд. грн. Сейчас киевская власть ищет источники дополнительных поступлений в систему образования города. Об этом сообщает пресс-служба КГГА.<!--[endif]-->

«В условиях экономического кризиса и на фоне инфляционных процессов столичная власть делает все возможное, чтобы поддержать учителей. Сейчас мы работаем над бюджетом системы образования, пытаемся сохранить надбавки к заработной плате учителей на уровне прошлого года.

Сейчас рассматриваются альтернативные варианты привлечения средств в бюджет. Например, на комиссии Киевсовета обсуждался вопрос перекомплектирования классов. В частности, речь шла об объединении классов, в которых учится менее 15 учеников. Однако вариант освобождения учителей, который сейчас муссируется в СМИ, для нас недопустимый», – подчеркнула Лилия Гриневич.

Она еще раз отметила, что никакого сокращения учителей в столичных школах не планируется. (http://www.kmv.gov.ua/ru/news.asp?IdType=1&Id=207795)

 

Цитата з «Главреду»

Черновецкий планирует массовое увольнение учителей. Пополнив киевскими учителями стройные ряды безработных, мэрия планирует заработать около 15-20 миллионов гривен за 4 месяца. Киевская муниципальная газета «Хрещатик» приводит слова Лилии Гриневич, начальника ГУ образования и науки:

«Имеется очень много случаев, когда сначала якобы создают классы по 25 учеников (как того требует закон), а в действительности в них не более, чем 15—18 школьников. Можно из таких двух классов сделать один, — это уменьшит количество ставок, и мы будем иметь дополнительный фонд заработной платы». По предварительным подсчетам городского финуправления, это даст возможность за четыре месяца пополнить городской бюджет на 15—20 миллионов гривен. Депутаты понимают, что на такое решение негативно отреагируют и педагоги, и родители. Но посредством этих поступлений можно будет выплачивать надбавки тем же педагогам». http://stolitsa.glavred.info/archive/2009/02/17/121558-7.html

 

     Я поважаю пані Гриневич. Я читала її наукові роботи і особисто до неї я не маю претензій. Відчуваю, що вона є підневільною заручницею ситуації. Звинувачувати людину у небажанні ризикувати посадою в сьогоднішніх умовах не можна. Це роблять всі чиновники: від мала до велика.

     Але вона, як педагог зі стажем, не може не знати, що наповнення класів у 30-36 чол. зведе нанівець будь-які сучасні методи та педагогічні технології. Якість навчання буде поставлена під загрозу взагалі знищення.

     Та в її висловлюваннях є чітке протиріччя. Ціною звільнення одних (зменшення кількості ставок), вони збираються дати надбавки іншим. Щодо надбавок, я не вірю, що вони будуть. Скоріш за все їх не відновлять. Адже мер збирається поповнити бюджет на 15-20 млн. грн. за 4 місяці.

Я люблю математику. Люблю конкретні числа. Пропоную обчислити разом:

1). 15 млн. за 4 місяці = приблизно 4 млн. на місяць.

2). При середній зарплаті вчителя (без надбавок), нехай біля 1000,00 грн.
4
млн./1000 = 4000 ставок.

Відповідь: 4 тис. ставок вчителів по Києву необхідно скоротити.

Далі не важко підрахувати, скільки ставок припаде на кожну школу.

ОТЖЕ, готуйтеся, Кияне!

 Співчуваю. Бо ті перевантаження, що припадуть на тих, хто залишиться, ніким не будуть оплачуватися.

А може, пора згадати про те, що, власне, буде, якщо педагоги не приймуть дітей в школу одного дня та вийдуть до мерії?

Проте, в такий перебіг подій не віриться. Адже так легко примусити мовчати вчителя! Тим більше, під час скорочень.

Отже, тримайтеся, колеги! Боюся, що ніхто не вийде на ваш захист, окрім вас самих. Бо Ваш начальник пані Гриневич вас здала. І здадуть вас всі чиновники  !


Категорія: Новини | Переглядів: 1145 | Додав: olena-eln | Рейтинг: 0.0/187 |
Всього коментарів: 17
17 Алла  
0
Це такий "жарт"! Нажаль дуже гіркий! Ми з вами вкпадаємо "светлое и розумное" без коштовно, а депутати блокуючи трибуну, почитуючи газетки на робочому місці - отримують стільки грошей за місяць, скільки одна школа за місяць. То пропозиція така " хай кожен депутат відмовиться від своєї платні,вони за ними по півроку не приходять" і відразу кошти знайдуться в державі.

16 Алла  
0
Доброго дня!!!!!!!!!!! Нарешті дочекались!!!!!!!!!!!!! Ми тепер будемо працювати без коштовно!!!!!!!!!!!!! Уря товариші!!!!!!!!!!!!!!!!

15 sanita  
0
"Оптимізація" мережі навчальних закладів - таке гарне слово. А що заховано під ним. Дитячі сльози - тому, що потрібно прокидатися на дві години раніше, добиратись до школи, а коли тобі 6 років, це не тільки тяжко, а і страшно. І так далі...
Наша держава це вже проходила, коли закривала дитячі садки, чому ж не хоче вчитись на своїх помилках. А недавно почула думку вголос, а може це комусь вигідно?
А на рахунок "гуртом і батька легше бити" це правда. Ось доказ. У нашому районі закрили школу. На 1 вересня всі діти, вчителі, батьки, прийшли на навчання. Відвоювали. Школа працює.
Відповідь: === може це комусь вигідно ===
сумніваюся, що вони настільки далекоглядні smile
Молодці, що відвоювали!
Владу треба контролювати та не давати їй спуску. Тільки за таких умов вона буде прислухатися.
Скільки б ми не говорили, що вона не слухає... вона робить що хоче... - вона буде це робити, поки не почує дійсно відпір. Ніякі скиглення, ніякі сльози не подіють!
Треба відвойовувати сантиметр за сантиметром.

Вітаю колег та їхніх дітей!


14 olena-eln  
0
Шановні колеги!!
Дуже сумно читати від киян
==============================
Стає просто страшно. Які ще будуть перевірки. Нас тільки перевіряють і нічим не допомогають загальнонавчальним закладам.
==============================

ДО ЯКИХ ПІР МИ БУДЕМО ТРУСИТИСЯ ЯК ЗАЙЦІ?
Самодостатні люди не можуть боятися!
А не самодостатні - не мають права виховувати наступні покоління.

Брайан Трейсі (професор, учредитель Пенсильванського університету)


11 Олена М  
0
Багато чого залежить від профспілкових лідерів, як вони себе поведуть у ситуації, що склалася з учительством. У нашому Красногвардійському районі АРКрим поки що все спокійно, відкрилися всі школи, відремонтувалися за літо (хоча ніяких коштів райвно не виділяє), але вже вчора під час тарифікації сказали, що заробітної плати в грудні можна не чекати, бо немає коштів у бюджеті. Не думаю, що люди мовчатимуть, всі бояться повернутися в 1996 - 1997 роки.

13 olena-eln  
0
Хіба профспілки щось роблять, крім здирання внесків з "чорних" та відправляння "білих" на дорогі курорти?
Наведіть приклад.

10 irina857  
0
Зараз Грыневич зняли з посади, призначили Журавського. Всы педагоги в шоцы, чесно кажучи не знають чого чекати. Стає просто страшно. Які ще будуть перевірки. Нас тільки перевіряють і нічим не допомогають загальнонавчальним закладам. smile

12 olena-eln  
0
Не думаю, що це пов'язано з чимось ще, крім виборів. Знаю немало випадків зняття керівників освіти області перед виборами.
Хто їх знає. чим воно вмотивовано. але на 99,9% думаю, що перед виборами biggrin

9 olena-eln  
0
Дякую, пані Ельвіро!
==============
Если бы действительно договориться - и выйти одновременно, в один день - в каждой области
==============

Саме такі інтернет-товариства і зможуть допомогти домовитися.
Допомогло ж це Обамі виграти вибори? Це означає, що не можна применшувати значення таких спілкувань.
Адже ніхто з нас просто більше не повірить якійсь новоутвореній спілці, правда?

А тут тільки зацікавлені. biggrin


8 yanell47  
0
Да, мы говорим, возмущаемся, выступаем. Мы выбираем тех, кто имеет право высказать мнение от нашего имени. Но - мы бессильны против нашей власти. Если бы действительно договориться - и выйти одновременно, в один день - в каждой области. Но наши профсоюзные руководители - тоже молчат. Хотя если это случится - я, например, за то, чтобы выйти - в выходной день. Мы не имеем морального права оставить детей на улице. dont cool

7 Алла  
0
Я розумію, що легше промовчати і ні чого не робити.Як у нас кажуть "Гуртом і батька легше бити"- то може знайдемо всі разом вихід, як боротися з нашими керманичами.

6 olena-eln  
0
Якщо ми мовчатимемо, пані karoll, то точно нічого не зміниться. Крапля точить каміння.

5 karoll  
0
Навіщо про це говорити? Ми ж так побалакаємо, а нічого зробити не зможемо.

3 olena-eln  
0
Я думаю, що основна проблема педагогів нічим не відрізняється від основної проблеми українського суспільства: це недостача ГРОМАДСЬКОЇ АКТИВНОСТІ.
Зараз активно впроваджуються ГАШ - громадсько-активні школи. Це дуже перспективний проект.
Постараюся висвітлити про нього в подальших постах та статтях

2 Алла  
0
Доброго дня колеги!Не можу промовчати бо болить!А чому мовчать наші "профспілки"? А навіщо нам районо яке крім перевірок та поборів нічого не дає? А чому та ж пані Лілія Гриневич збігла зі школи?(Якщо вона взагалі там була). А тому панове, що керувати легше. То хай оті всі керманичі зійдуть з небес та прийдуть до класів де сидить більше 35 учнів та спробують навчити: першокласника, як тримати ручку-олівець, як зробити практичну роботу з інформатики коли 10 комп`ютерів в наявності, 5 з яких не працюють.Як запобігти травм на уроках фізкультури? І так можна говорити по кожному предмету. А всі ці закони приймаються для того, щоб діти були ДЕБіЛАМИ, які не можуть за себе постояти і ними легше керувати таким панам як черновецький та іньші.

4 olena-eln  
0
Офіційні профспілки нажаль нічого не роблять, бо були створені як підтримка влади, а не підтримка працюючих. Є у Львові незалежна профспілка вчителів. Кажуть, всі судові справи виграють, самі ж і готують. Посилання якось напишу.

1 adam  
0
Я согласен с Вашим мнением, эта ситуация знакома, наверное, всей стране. Я работаю в одной из сельских школ Первомайского района АРК.В настоящее время в нашей школе 11 классов-комплектов, но с нового учебного года из-за количества учащихся сокращаются 9 классы(32 учащихся)и будет 10 классов-комплектов. Это влечет за собой сокращение ставок заместителей директора, хотя объем работы остается таким же.Сокращается ставка дворника. Я считаю, что наши чиновники не стремятся и не хотят думать как вывести страну из кризиса, а "криза" для них только хороший повод для улучшения своего благосостояния.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Розділи щоденника
Освіта [22]
Роздуми на тему сучасної освіти
Моя колекція кавярень [9]
Фоторепортажі з кавярень, де я буваю
Новини [23]
Роздуми на тему новин
Особистісний рост. Тайм менеджмент педагога [32]
Статті на тему освіти, роботи, бізнесу, викладання, навчання, на всі теми
Читальня [5]
Тут описую прочитані книги. Рекомендую ці книги всім охочим. Книги додаються.
Життя блогу [3]
Програми складання шкільного розкладу [1]
Група FM - матеріали та заходи [3]
Інформатизація освіти [37]
Питання впровадження та реальні проблеми і їхні рішення, герої та переможці
Форма входу
Вітаю Вас Гість!


Календар
«  Лютий 2009  »
ПонВівтСерЧетП'ятСубНед
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Друзі сайту
Лічильники

Ю.Блоги 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright Єльникова Олена © 2024Зробити безкоштовний сайт з uCoz